12142018P
Last updateK, 04 dec. 2018 9am

Hősként ünneplik Sterbik Árpádot, a legjobb spanyolt

 

 Hősként ünneplik a spanyolok Sterbik Árpádot, miután férfi kézilabda-válogatottjuk megnyerte az Európa-bajnoki döntőt vasárnap este Zágrábban, a vajdasági születésű kapust pedig a mérkőzés legjobbjának (MVP) választották.


    

 

A spanyol csapat ötödik alkalommal szerepelt a kontinenstorna fináléjában, és négy vereség után először nyert - 29-23-ra legyőzte Svédország együttesét.
    Sterbik csütörtök este csatlakozott a kerethez, miután Gonzalo Pérez de Vargas sérülése miatt szüksége volt rá a válogatottnak.
    "Otthon voltam, sörrel és sült krumplival a kezemben követtem néhány mérkőzést" - viccelődött a döntő után a 38 éves kapus, aki a világbajnok franciák elleni elődöntőben öt büntetőből hármat megfogott, vasárnap este pedig 38 százalékos hatékonysággal védett.
    "Hallottam, hogy már nincsenek jegyek a döntőre, így ez maradt az egyetlen esélyem, hogy élőben láthassam a meccset" - sütött el egy újabb poént.
    "Nem tudtam, hogyan és mennyit tudok segíteni a csapatnak, de végül jól ment" - idézi az El País című lap a Bajnokok Ligája-címvédő macedón Vardar Szkopje játékosát.
    Mint kifejtette, nagyon jól felkészültek a mérkőzésre, ennek ellenére az első félidőben nem teljesítettek az elvárt szinten. A szünet után éppen abban bíztak, hogy nem játszhatnak olyan rosszul a folytatásban is, mint korábban.
    Szinte minden spanyol, szerb, norvég és dán tudósítást Sterbik fotójával illusztráltak, a legtöbbnek a címe is vele kapcsolatos, a szurkolók pedig a közösségi oldalakon számos alkalommal osztották meg a bravúros védéseit bemutató videót.
    Kristian Kjelling, a norvég válogatott korábbi kiváló balátlövője a TV3 szakkommentátoraként úgy fogalmazott, Sterbik úgy védett, mintha 20 éves lenne.
    "Hihetetlenül nagy játékos, olyan, mint egy szörny! Ezúttal óriási segítséget kapott a védelemtől" - mondta a dánok korábbi nagyszerű irányítója, Joachim Boldsen.
    A finálé első félidejében a svédek kapusa, Mikael Appelgren remekelt, de a meccs után ő is Sterbiket dicsérte.
    "Eleinte megtaláltuk a rést a kapuján, de a második félidő elején ezt könnyedén eltüntette, majd egyre jobban teljesített, végül elképesztően védett. Fantasztikus kapus, aki akkor a legjobb, amikor a leginkább szükség van rá. Ezért vált legendává" - vélekedett Appelgren.
    A 62 éves Claes Hellgren, a svédek korábbi nagyszerű hálóőre azt mondta: kalapot emel Sterbik fantasztikus teljesítménye előtt, és a világ legjobb kapusának nevezte.
    A vajdasági Adáról származó kézilabdázó a jugoszláv válogatottal 1999-ben és 2001-ben is világbajnoki bronzérmes volt, 2008 óta azonban a spanyol nemzeti csapatban szerepel, amellyel 2013-ban világbajnok, 2011-ben bronzérmes, 2016-ban pedig Európa-bajnoki döntős volt.
    A négyszeres BL-győztes kapus 2001 és 2004 között már volt a Veszprém játékosa, és idén nyáron visszatér a magyar klubhoz.
    A német Rhein-Neckar Löwen beállója, Gedeon Guardiola úgy fogalmazott, megérdemelték a címet, mert nagyon nehéz volt az útjuk a csoportmérkőzések kezdetétől a döntőig, de hittek magukban.
    "A végén a védelmünknek sikerült megállítania a svédeket, javult a támadójátékunk is, Sterbik Árpi pedig fantasztikusan teljesített, ami szintén sokat segített" - értékelt Guardiola.
A győzelem egyben azt is jelenti, hogy a spanyolok kijutottak a jövő januári, német-dán közös rendezésű világbajnokságra.
(MTI) 

Deviza árfolyamok

Kapuváron újraindult a kézilabdázás

 
Bookmakers bonuses with www gbetting.co.uk site.