12112018K
Last updateK, 04 dec. 2018 9am

Fónagy: megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása

 Az egyetemes földgázszolgáltatásban részesülő és a távfűtéses háztartásoknál is megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása - mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

 

    Fónagy János felidézte: a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel csökkentik a magyar családok fűtési költségeit.
    Mintegy 3,2 millió földgázfogyasztó háztartást érintően a Nemzeti Közművek Zrt. már jóvá is írta a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés összegét. Az erről szóló írásos tájékoztatások kiküldése is megkezdődött.
    Az NFM államtitkára kitért arra: egy héttel ezelőtt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sikeresen tárgyalt a távhőszolgáltatókkal és az önkormányzatokkal. Így 650 ezer távfűtéses háztartás is megkapja a 12 ezer forintos csökkentést. Akinek márciusi számlája 12 ezer forintnál kevesebb, azoknál a fennmaradó összeget a következő hónapban írják majd jóvá - fejtette ki az államtitkár.
    A lakótelepi házaknál, többlakásos társasházaknál a 20 köbméter/óra alatti gázmérővel rendelkezők - a 12 ezer forint dupláját -, 24 ezer forintos támogatást kapnak. A 20 köbméter/óra feletti mérővel rendelkező egyetemes fogyasztók tízszeres, vagyis 120 ezer forintos támogatásban részesülnek.
    Fónagy János kitért arra is, hogy Magyarországon - elsősorban a kistelepüléseken - számos család hagyományos tüzelővel (fával, szénnel) fűt. Számukra a kormány már 2011 óta biztosít - egyre növekvő - szociális tüzelőanyag-támogatást. Erre tavaly 4 milliárd forintot biztosítottak. Most a rendkívüli hidegre való tekintettel ezt a keretet is megnövelték egymilliárd forinttal, így összesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális alapú tüzelőtámogatásra. Ennek igénylését és szétosztását a megszokott módon az önkormányzatok felügyelik a szociális rászorultság alapján.
    Az NFM államtitkára kiemelte, korábban - többek között a közműcégek privatizálásával - sokszorosára emelkedtek a magyar háztartások rezsiköltségei. Ezt folyamatot 2010-ben a fogyasztói árak befagyasztásával megállította a kormány, majd 2013 óta összességében már mintegy 25 százalékkal mérsékelték a rezsiköltségeket. Ennek a folyamatnak a része a mostani téli rezsicsökkentés is - fejtette ki Fónagy János.
(MTI)

Deviza árfolyamok

Kapuváron újraindult a kézilabdázás

 
Bookmakers bonuses with www gbetting.co.uk site.