03212019Cs
Last updateSze, 20 márc. 2019 12pm

Szélsőséges időjárás esetén is biztosított az áramellátás

Szélsőséges időjárási körülmények között is biztosított az áramellátás, a szükséges kínálat rendelkezésre áll, a magyarországi villamosenergia-rendszer a többszörös hibát is kibírja - közölte az MTI kérdésére kedden a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.


    

 

Adataik szerint a hétfői csúcsterhelés elérte a 6659 megawattot, napközben az egy héttel korábbihoz képest 200-400 megawattal nőtt a rendszerterhelés. Az idei legmagasabb értéket, 6680 megawattot január 16-án mérték mínusz 2,6 fokos napi átlaghőmérséklet mellett, vagyis a 2017. január 11-i - mínusz 7,3 fokos napi átlag hőmérséklet mellett regisztrált - 6780 megawattos rendszerterhelési rekord nem dőlt meg.
A tájékoztatás szerint a nagyobb téli fogyasztást az alacsony hőmérsékleten túl elsősorban a felhős nappalok miatt emelkedő világítás igény, valamint a széllel erősödő hidegérzetnek, az emiatt növekvő fűtési igény határozza meg. Hozzátették, hogy a legnagyobb terhelés továbbra is a téli hónapokra esik - csupán 2015-ben haladta meg a július 8-i, 6457 megawattos nyári csúcs a január 8-i, 6447 megawattos télit -, de a két évszak rendszerterhelési csúcsainak különbsége egyre szűkül, különösen a légkondicionálók terjedése miatt. A nyári csúcsértékeket ugyanakkor erőteljesebben csökkentik a háztartási méretű kiserőművek (HMKE), ám ezek hatását a jelenlegi mérés nem mutatja napi szinten - írták. Becslésük szerint a magyarországi HKME-k egyidejű termelése elérheti a 150 megawattot.
A MAVIR az időjártás miatt emelkedő fogyasztással számol a következő napokban is, de hangsúlyozták, hogy a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatait is figyelembe véve tette meg a szükséges lépéseket a szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére.
Hangsúlyozták, hogy a hideg nem csupán a fogyasztói igényeket növeli, hanem az erőművek működését is akadályozhatja - a fagyos csapadék és a viharos szél főként a hálózati infrastruktúrát veszélyezteti -, ezért a helyi szintű kockázatokat nem zárták ki. Hozzátették azonban, hogy az esetleg üzemképtelenné váló elemeket pótolják a párhuzamos funkciójú vagy tartalék egységek, ezért a rendszer ilyen esetben is működőképes marad.
A belföldi forrásból és behozatalból beszerzett villamos energia, valamint a határkeresztező átviteli hálózati kapacitások fedezik az igényeket, emellett a MAVIR rendelkezik az előírt tartalékmennyiséggel is a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetére - írták.
(MTI) 

Deviza árfolyamok

Kapuváron újraindult a kézilabdázás

 
Bookmakers bonuses with www gbetting.co.uk site.